Websitenizi oluşturduğunuzdan beri Google ve diğer arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek için herkesin devamlı bir arayış içinde olduğunu muhtemelen fark etmişsinizdir.
Üst sıralarda yer almanın bu kadar çok istenmesinin nedeni, Google’ın sonuç listelerinde başlarda yer almanızı sağlaması ve sonuç olarak da internet trafiğine sebep olacak olmasıdır. Google dünya üzerindeki en büyük başvuru kaynağıdır. Size, bir insanın yapabileceğinden çok daha fazla sonuç sunabilir. 7/24 açıktır ve bir sorunuz olduğunda yapılan ilk şey cevabı bulmak için onu “Google”da aramak olur.
İnsanlar sizin sektörünüzle ilgili aramalar yaptığında websitenizin ilk sırada çıkmasını sağlayabilirseniz, websiteniz 5. sırada yer alan bir sitenin 8.5 katı kadar fazla tıklanır. Bu çok büyük bir fark – websitesi sahiplerinin ilk sıraya yerleşmek için neden yanıp tutuştuklarını anlayabilirsiniz!
Geçenlerde bir websitesi sahibi bana oldukça ilginç bir soru yöneltti. Bir süredir sürekli olarak makaleler yayınlıyormuş. Anahtar kelime terimleriyle arandığında sitesinin oldukça üst sıralarda yer almasına rağmen hala daha umduğu trafiği yakalayamamış. Sorunun ne olduğunu merak etmiş. Üst sıralarda yer almasına rağmen neden trafik de çok yoğun olmuyor?
Biraz düşünelim bakalım. Bir insanın Google’da (veya herhangi bir arama motorunda) yazdığı her kelimeye “araştırma terimi” denir. Websitesi sahipleri açısından ise buna “anahtar kelime terimi” denir. Belirli bir terimi arayan birçok insan varsa, o anahtar kelimeye talep çok oluyor demektir. O terim arandığında üst sıralarda yer alabiliyorsanız, trafiğinizde de büyük bir artış görebilirsiniz. Karşılığını layığıyla verecek olan anahtar kelimedir.
Diğer yandan, o kelimeyle arama yapan çok fazla kişi yoksa, o terim arandığında üst sıralarda yer alıyor olsanız dahi, site trafiğinizde büyük bir artış göremezsiniz. Belirli bir anahtar kelime için siteniz üst sıralarda hatta ilk sırada yer alabilir ama eğer o kelime çok aranmıyorsa bu büyük bir yoğunluk olarak size dönemez. Websitenizi pazarlamak için makale pazarlamayla ilgilenen biri olarak bu size ne ifade ediyor?
Anahtar kelime sorgulamasını yapmalısınız. Belirli bir kelimeye olan talebe bakın (her ay o terimi kaç kişi arıyor) ve arzla kıyaslayın – arz, o terim için rekabete girmiş sitelerin sayısıdır.
İdeal olan, talebin çok arzın ise az olduğu anahtar kelimeyi aramanızdır, bu, azıcık bir uğraşla o terim için sıralamalarda başı çekebileceğiniz anlamına gelir, böylece de site ziyaretçilerinizde de kayda değer bir artış görebilirsiniz.
Eğer alanınız çok fazla rekabetin olduğu bir alansa, bu seçenek sizin için pek uygun değildir. Anahtar kelimelerinizin üst sıralarda yer alması için biraz daha fazla uğraşmanız gerekebilir. Terimin talep edilme oranı yüksek olduğu sürece bu bir sorun yaratmaz. Sıralamalarda üstlere çıktığınızda trafik yoğunluğunuzun da arttığını göreceksiniz.
Ayrıca, daha az talepte bulunulan (daha az insanın aradığı) ama aynı zamanda rekabetin de daha az olduğu bir anahtar kelimeyi de hedef almayı tercih edebilirsiniz. O terim arandığında üst sıralarda olma şansınız daha yüksektir. Ancak, sağladığınız faydanın terimin popülaritesi oranında olacağını da aklınızda bulundurmalısınız. Terimi arayan çok fazla insan yoksa ilk sırada yer almanız sadece o terimi arayanların yaratabileceği kadar trafiğe sahip olabilmeniz anlamına gelir.
Umarım bu, sıralamalarda üstlerde olup da trafik yoğunluğunuzda büyük bir ilerleme olmamasının nedenini açıklamıştır. Trafiğinizin yoğunluğu o terimin “talep edilme” oranına –insanların o terimi arama oranına- bağlı olarak değişir. Makale pazarlama kampanyanızın ön ucunda anahtar kelimenizi araştırdığınızda hangi anahtar kelimelerin yoğunlaşmanıza değeceğini görebilirsiniz.
No Comments